Kindergitaren

Onder het vele aanbod aan gitaren vinden we ook de kleinere maten voor kinderen. Deze gitaren zijn net als de volwassen modellen ‘echte gitaren’ en geen speelgoed. Afhankelijk van de wensen kan je natuurlijk ook een speelgoed kindergitaar kopen. Daarvoor ga je naar een speelgoedzaak. Deze pagina richt zich op informatie over een kindergitaar geschikt voor kinderen die serieus gitaar willen gaan spelen.

Waarom een kindergitaar kopen?

Waarom zou je voor een kind al een gitaar kopen? Het antwoord daarop lijkt vrij simpel, omdat het kind het graag wil natuurlijk! Maar ook de ouders zullen het positief vinden want het is namelijk goed voor de ontwikkeling van het kind. Met name de motoriek zal door het gitaar spelen gestimuleerd worden. Wanneer je kind het gitaar spelen leuk vindt dan is het aan te raden om gitaarlessen te volgen. Dit kan zowel bij een muziekschool, gitaarleraar of online.

Wat voor kindergitaren zijn er?

Wanneer je besluit om een kindergitaar te kopen dan is het goed om eerst goed te kijken welke modellen er verkrijgbaar zijn. Afhankelijk van de wensen van het kind bepaal je voor welke soort gitaar je de beste keuze kunt maken. Uiteraard zijn er kindervarianten van de:

Vaak wordt aangeraden om te starten met het spelen van een akoestische gitaar en dat heeft een reden. De akoestische gitaar heeft een bredere hals en de snaren zijn niet van metaal maar van nylon. Dit zorgt ervoor dat de vingers niet zo zeer doen na het spelen. Er moet namelijk wat eelt op de vingertoppen gekweekt worden.

De kindergitaren zijn er bepaalde maten. Deze maten zorgen ervoor dat zowel kleine kinderen als de wat grotere kinderen goed uit de voeten kunnen met een gitaar. We hebben ze onderverdeeld in deze categorieën:

  • 3 tot 6 jaar –> 1/4 gitaren
  • 6 tot 9 jaar –> 1/2 gitaren
  • 9 tot 12 jaar –> 7/8 gitaren
  • 12 jaar en ouder –> 4/4 gitaren

De maat voor een volwassen gitaar wordt aangeduid met 4/4. Wanneer we het hebben over de mensuur van een gitaar dan bedoelen we de maat. De mensuur is eigenlijk de toonhoogte van de gitaar die wordt bepaald door de lengte van de snaar. Zo hebben de grotere instrumenten vaak een lagere toon dan de wat kleinere.

Mocht je twijfelen over de mensuur van een gitaar dan kan je ervan uitgaan dat een gitaar voor volwassenen een mensuur heeft van 648 mm, omgerekend 25,5 inch. Alles wat aan inches of millimeters kleiner is maakt het meer geschikt voor kinderen. Je kunt de mensuur vaak terugvinden in de specificaties van de gitaar of vraag het na bij je gitaarleraar of gitaarwinkel.

Waar op letten bij het kopen van een kindergitaar?

Als je een kindergitaar gaat kopen dan is het goed om op een aantal dingen te letten zodat je een goede keuze maakt. Allereerst wil je een goede gitaar en geen speelgoed gitaar. Wil je dit wel dan verwijzen we je naar de speelgoedwinkel waar je een ruime keuze aan speelgoedgitaren hebt.

Wanneer je een echte kwalitatief goede kindergitaar wilt kopen let dan op het volgende:

De maat

Probeer de gitaar altijd even uit als je de kans hebt. Wil je een kindergitaar online kopen maar twijfel je aan de maat ga dan langs de speciaalzaak om een paar modellen uit te proberen. Ze kunnen je daar passend advies geven waardoor je kind een zo goed mogelijke gitaar krijgt die past bij de lengte en leeftijd.

De bespeelbaarheid

De bespeelbaarheid van bijvoorbeeld een elektrische gitaar voor kinderen is makkelijker dan een akoestische gitaar. Dit komt omdat de stalen snaren van een elektrische gitaar dunner zijn dan die van een akoestische. Hierdoor is de elektrische gitaar met kleinere handen makkelijker te bespelen. Laat je kind de gitaar dan ook een keer goed bespelen en kijk of deze goed in de hand ligt en of ze goed met de snaren overweg kunnen. De body van de gitaar is ook belangrijk. Is deze niet te groot zodat ze het instrument moeilijker vast kunnen houden?

Het bespelen van een basgitaar vereist weer een hele andere discipline die voor kinderen misschien lastig kan zijn.

De kosten

Ook niet geheel onbelangrijk wat kost nu eigenlijk zo’n gitaar voor kinderen? Gelukkig vallen deze prijzen wel mee. Je moet hierbij denken aan prijzen variërend van €40.- tot €200.- Let hierbij ook op hoe serieus je kind is met het gitaar spelen en kies hier dan ook de kwaliteit gitaar naar. Uiteindelijk wordt de gitaar vroeg of laat te klein en zal je toch over moeten gaan op een groter model.

Merk

Ook voor de kinderen zijn gitaren van de grotere merken beschikbaar. Je hebt hier dan meteen ook een stukje kwaliteit gewaarborgd. Heb je een voorkeur voor een bepaald merk dan kan je altijd kijken of deze wordt verkocht. Doorgaans hebben de grote merken een prima prijs/kwaliteit verhouding waardoor je je kind met ene gerust hart op de gitaar kan laten spelen.

Accessoires

Niet geheel onbelangrijk, maar met een elektrische gitaar alleen heb je nog geen echt geluid. Hiervoor heb je een versterker nodig. Ook heb je een versterker nodig, een gitaarkabel, een stemapparaat en een tas of koffer om de gitaar op te bergen. Al deze accessoires samen noemen we een gitaarset. Ook voor kinderen zijn er elektrische gitaartsets beschikbaar. Hieronder lees je daar meer over.

Gitaarset voor kinderen?

Wanneer je kind een keuze heeft gemaakt welke gitaar het graag wil hebben dan is het misschien verstandig om eens na te denken over een gitaarset. In deze set zitten vaak de basis benodigdheden die het kind nodig heeft om goed van start te kunnen. Denk hierbij aan de volgende accessoires:

Welke accessoires heb ik nog meer nodig?

Zoals je hebt gelezen zitten er in de meeste gitaarsets de basis benodigdheden die nodig zijn om gitaar te spelen. Er zijn uiteraard meer accessoires te koop. Deze accessoires zijn ondersteunend aan de gitaar. Dit kan zijn op het goed van gitaar spelen of bescherming. Denk hierbij aan de volgende accessoires:

Wat kost een kindergitaar?

Wat kost nu eigenlijk zo’n kindergitaar? Een belangrijke vraag als je een kindergitaar wil gaan kopen. Je zal begrijpen dat wanneer je een elektrische gitaar wil kopen dat de prijs wat hoger ligt dan wanneer je een akoestische gitaar wil kopen. Ook als je een set koopt ben je wat duurder uit dan wanneer je alleen de gitaar koopt. Hieronder een overzicht van de prijzen per benadering:

  • Akoestische gitaar –> € 30,00 tot € 500,00
  • Elektrische gitaar –> € 60,00 tot € 290,00
  • Akoestische gitaarset –> circa 115,00 tot –>?
  • Elektrische gitaarset –> circa 130,00 tot –> ?

Veel gestelde vragen over kindergitaren

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over kindergitaren. Heb je zelf nog vragen, opmerkingen, of tips? Laat ze achter in de reacties en hopelijk kunnen wij je zo snel mogelijk helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Waarom zou je een kindergitaar kopen?

Het is goed voor de ontwikkeling van een kind om gitaar te spelen. Dit komt omdat gitaarspelen bevorderlijk is voor de motoriek. Lees er meer over hierboven!

Waarom is een kindergitaar een kindergitaar?

Een kindergitaar is een kindergitaar omdat hij een bepaalde maat heeft. De maat is bepalend voor de leeftijd of lengte van het kind. Lees op deze pagina alles over de maten van gitaren!

Welke soort gitaren zijn er voor kinderen?

Voor kinderen zijn er meerdere soorten beschikbaar. Deze gitaren zijn er dus in kindermaten, bijvoorbeeld van de akoestische gitaar. Maar ook de elektrische en basgitaar. Lees er meer over hierboven!

Waar let je op bij het kopen van een kindergitaar?

Er zijn een paar zaken waar je op let wanneer je een kindergitaar koopt. Onder andere let je op de maat en bespeelbaarheid van de gitaar. Er zijn meer zaken waar je op moet letten , lees dus snel verder!

Wat kost een kindergitaar?

Afhankelijk van of je een set koopt of een losse gitaar variëren de prijzen ongeveer vanaf € 30,00 voor een akoestische gitaar en € 60,00 voor een elektrische gitaar. De prijs voor een set is wat duurder, die lees je hierboven!

Plaats een reactie